Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

E Muzeki

Το καλό είναι πως μόλις ανακάλυψα ένα πολύ ενδιαφέρον συγκρότημα άγνωστο στην Ελλάδα παρόλο που έχει ελληνικές επιρροές. Το κακό όπως φαίνεται όμως, είναι πως μόλις διαλύθηκαν. Παρόλα αυτά, δε γίνεται να μην σταθώ λίγο για να κοιτάξω από την κλειδαρότρυπα

photo by Michael Bird

Ουσιαστικά έψαχνα να βρω κάτι για τους τσιγγάνους μια και σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα τους. Μετά βρέθηκα να ακούω την αγαπημένη μου Μισιρλού, από ένα φεστιβάλ που κατά τύχη είχα βάλει φωτογραφίες πριν από λίγες ημέρες, όταν έγραφα για το ξωτικοφεστιβάλ. Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά.

Το μπουζούκι όμως μου έδειξε το δρόμο για τους E Muzeki και το ένα μέλος του συγκροτήματος που ονομάζεται Mark Varelas. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους:

The group’s primary instrumental blend includes acoustic guitar with either Gypsy or Celtic violin, or the Greek bouzouki as the melodic lead, and vast array of percussion. Often, however, the musicians will shift voices introducing the indian sitar or sitara, Flamenco guitar, accordion, penny whistle, and rauschphife, creating rich and exuberant musical textures rarely experienced by western ears.
Η μουσική τους είναι πολύ όμορφη και μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα album. Το πρώτο ονομαζόταν Mavra Matia, το τελευταίο Agrafa. Νομίζω πως πιάσατε ήδη το νόημα. Φυσικά αν δεν υπήρχε το βιολί της Jenny O’ Connor στην όλη ιστορία μάλλον δε θα μου κέντριζε τόσο το ενδιαφέρον.Από όσο κατάλαβα έπαιζαν κυρίως σε φολκλορικά φεστιβάλ και όπως φαίνεται μάγευαν τον κόσμο με τους περίεργους ήχους τους. Στο YouTube υπάρχουν αρκετά video από διάφορα φεστιβάλ, αλλά μπορείτε επίσης να κατεβάσετε τη μουσική τους από την επίσημη ιστοσελίδα τους.

photo by Michael Bird


photo by Michael Bird

Το μείγμα των επιρροών τους είναι απίστευτα μπλεγμένο και είναι εντυπωσιακό πως μέσα σε αυτές τις επιρροές υπάρχει ακόμα και ο Καζαντζίδης, σύμφωνα με τη σελίδα τους στο myspace.


Μπλεγμένοι ήχοι και πολιτισμοί δημιουργούν ένα υπέροχο ηχόχρωμα. Μα επιτρέψτε μου να κλείσω με την Μισιρλού που στάθηκε οδηγός μου σε αυτό το μικρό ταξίδι.

2 σχόλια:

nosyparker είπε...

Μα γιατί δεν σχολιάζει κανείς σ αυτό το υπέροχο ποστ; :-(
Εμένα η μουσική τους μου άρεσε πολύ. Κρίμα που διαλύθηκαν

magica είπε...

ξέρω κι εγώ; μάλλον είναι θέμα γούστου
εμένα με εντυπωσίασαν πάντως

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha