Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Ο Λευκός Πύργος καμουφλαρισμένος στην Κατοχή

αναδημοσιεύω το εύρημα του Κλέαρχου με τον ζωγραφισμένο Λευκό Πύργο κατά τη διάρκεια της Κατοχής
Σήμερα είχα την τύχη να πέσει στα χέρια μου μία φωτογραφία από την περίοδο της Γερμανικής κατοχής (1941-1944), όπου φαίνεται ο Λευκός Πύργος καμουφλαρισμένος από τους Γερμανούς για να αποφευχθεί ο βομβαρδισμός του από την συμμαχική αεροπορία…
Στην φωτογραφία είναι η Πολυξένη Υαλοπούλου (αριστερά), με την φίλη της Κατίνα… Πίσω τους ο Λευκός Πύργος…

12 σχόλια:

Πετεφρής είπε...

Και όταν μπήκαν οι Γερμανοί υπάρχει ταινιούλα ,οπου πάλι είναι καμουφλαρισμένος, αλλα διαφορετικά: σαν άλσος, με πρασινάδες. Δεν είχα δει το καμουφλάζ των Γερμανών και κανένας δεν μου το ανέφερε, από τους δεκάδες που ρώτησα.Πολύ ενδιαφέρον.

magica είπε...

Προσπαθεί ο Κλέαρχος να εντοπίσει την ημερομηνία, εγώ ουτε για το άλλο καμουφλαζ ήξερα

surfmadpig είπε...

θα ήταν πιο εντυπωσιακός έτσι

αλλά βέβαια, ο σκοπός του παραπάνω ήταν να μη φαίνεται πού πάει, όχι οτι υπάρχει. απ’ την άλλη, σιγά μη δε φαίνεται η ύπαρξη του λευκού πύργου επειδή του ζωγράφισαν κάτι σπιτάκια.

Κλέαρχος είπε...

Είναι γενικά πολύ δύσκολο να εντοπίσεις με το μάτι, όπως γινόταν τότε, έναν στόχο από ένα αεροπλάνο όταν είναι έστω και ελλειπώς καμουφλαρισμένος… Απόδειξη είναι ότι όντως ο Λευκός Πύργος επέζησε των βομβαρδισμών.

surfmadpig είπε...

Νομίζω πως το συγκεκριμενο δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα στα αεροπλάνα, πρέπει να ήταν για πλοία (;). Εξάλλου στο αεροπλάνο αυτά δε φαίνονται, εξαρτάται βέβαια από το ύψος που πετάει, και απ’ αυτά δεν ξέρω. Άσε που από το αεροπλάνο ο Λευκός Πύργος πρέπει να φαίνεται ταμάμ στόχος.

Πετεφρής είπε...

Γιά πλοία;ευφυές,αλλα ίσως όχι λογικό γιά την περίπτωση του Θερμαϊκού. Θυμίζω επίσης ότι ο Πύργος μπορεί να μασκαρίστηκε αφού προηγήθηκε η καταστροφή μιάς γωνίας (της ΒΔ του τυμπάνου της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, από ξέμπαρκη ιταλική βόμβα( στους πρώτους βομβαρδισμούς, Κέρκυρας, Πατρών κλπ) οπότε η διασπορά ήταν τεράστια.Οι άγγλοι βομβάρδισαν το λιμάνι, κι έκαναν κι άλλες ζημιές στην πόλη (και η θεία μου τραυματίστηκε αλλού από αγγλικό θραύσμα).Αρα το καμουφλάζ ήταν όντως απαραίτητο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Κι όμως η φωτο αυτή είναι συλλεκτική-αρχειακή. Δεν την είχα δει ποτέ μου.

criss2kk5 είπε...

Οι Γερμανοί μπορεί να ήταν κατακτητές αλλά ενδιαφέρονταν και για τον Πολιτισμό. Ο Λευκός Πύργος ως κατασκεύασμα του 15 αιώνα και με την τεχνοτροπία αλλά και την ιστορία που έχει είναι σημάδι πολιτισμού της χώρας. Οι Γερμανοί επίσης ποτέ δεν κατέστρεψαν ούτε βεβήλωσαν Αρχαία Ελληνικά Μνημεία όπως ο Παρθενώνας και το Μέγαρο Ηρώδου του Αττικού στο οποίο οι νεοέλληνες πάνε και κολάνε τις τσίχλες τους στα μάρμαρα όταν πάνε για να παρακολουθήσουν παράσταση. Ο Χίτλερ είχε δώσει διαταγή όταν πια δεν μπορούσε πάρα να κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα, να μην χτυπήσει κανείς και βεβηλώσει τον Παρθενώνα και τα Αρχαία Ελληνικά Μνημεία.

kitsosmitsos είπε...

Δεν είναι κακή ιδέα τέτοιες παρεμβάσεις!

Viron είπε...

Σε αυτό το βίντεο από τα γερμανικά επίκαιρα για την επίσκεψη του Ρόμμελ φαίνεται Η Καμάρα την εποχή εκείνη και ο Λευκός πύργος καμουφλαρισμένος
http://www.youtube.com/watch?v=o7splhMang8

magica είπε...

@Viron thanks! Στο video είναι το καμουφλάρισμα που λέει ο Πετεφρής με τα δέντρα. Τώρα απο την άλλη ίσως είναι το ίδιο αλλά απο διαφορετικές πλευρές, δε ξέρω

Μανος Μαλαμίδης είπε...

Ο Λ.Πύργος πρωτοκαμουφλαρίστηκε επί Μεταξά,δια χειρός Μπόσκου που ήταν ο Νομομηχανικός της πόλης,για προφύλαξη από τους Ιταλικούς βομβαρδισμούς.Μετα την είσοδο των Γερμανών ίσως γίνανε πρόσθετες εργασίες καμουφλάζ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha