Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Καλέ… εδώ έχει πολλούς Λευκούς Πύργους!

Οκ ξέρω ότι ο τίτλος μοιάζει κάπως περίεργος αλλά δε θα μπορούσα να ονομάσω κάπως διαφορετικά το συγκεκριμένο κείμενο μια και αυτή ακριβώς ήταν η αυθόρμητη φράση μου όταν είδα τυχαία σε ένα βίντεο το Ρουμελί Χισάρ που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

Rumeli Hisari - Wikipedia
Φυσικά δεν γνώριζα την ονομασία “Ρουμελί Χισάρ” ούτε και την ύπαρξη του γενικότερα. Κι άντε τώρα να βρεις τι είναι τούτοι οι Λευκοί Πύργοι στην Τουρκία από ένα βίντεο 100 ετών. Για το ότι ήταν Λευκοί Πύργοι όμως, με ότι κι αν σημαίνει αυτό, δεν είχα ουδεμία αμφιβολία ως Σαλονικιά.

Αλλά και τι να ψάξεις; Να βάλεις στο Google το keyword “Λευκός Πύργος στην Τουρκία;” εμ δεν γίνονται αυτά αγάπη μου, θα γελάει και ο ίδιος ο Γούγλης. Και όχι τίποτα άλλο αλλά θα έσκαγα αν δεν το βρισκα μια και θεωρώ την αφεντιά μου ως ενα από τα καλύτερα ψαχτήρια εις τα διαδικτυακά μονοπάτια.

Όπου η γνώση δεν αρκεί όμως, βγαίνει σουλάτσο η τύχη. Κι αφού αρχίζω να βλέπω με τη σειρά ότι παμπάλαιο βίντεο έβρισκα για την Κωνσταντινούπολη, τρία βίντεο μετά, πέφτω ξανά πάνω στους γνώριμους Λευκούς Πύργους που όμως, αυτή τη φορά, η εικόνα ήταν από καρτ ποστάλ προφανώς και έγραφε επάνω ένα ωραιότατο Rumeli Hisar.

Γούγλης στα γρήγορα, προορισμός Wikipedia και εγέννετο φως! Οι Λευκοί Πύργοι υπάρχουν ακόμα. Φυσικά δε λέγονται Λευκοί Πύργοι αλλά δεν έχει σημασία στη συγκεκριμένη φάση, και παστουρμάς να ονομαζόταν εγώ Λευκούς Πύργους θα τους έλεγα.

Rumeli Hisari - Wikipedia
Το Ρουμελί Χισάρ λοιπόν χτίστηκε το 1451-1452 από τον Σουλτάνο Mehmed II (Μωάμεθ Β’) στην Ευρωπαϊκή πλευρά του Βόσπορου. Αποτελείται από 3 μεγάλους Λευκούς Πύργους (επιμένω στο όνομα όπως βλέπετε icon razz Καλέ... εδώ έχει πολλούς Λευκούς Πύργους! ) και κατά βάση χρησιμοποιήθηκαν όπως και ο εδώ Λευκός Πύργος (οχυρό για έλεγχο της θάλασσας, σπίτι γενίτσαρων, φυλακές ξένων κλπ). Σήμερα το Ρουμελί Χισάρ λειτουργεί ως (τι άλλο;) μουσείο και θερινός συναυλιακός χώρος μια και έχει ανοιχτωσιά ανάμεσα στους Λευκούς Πύργους του.

Στην απέναντι πλευρά από το Ρουμελί Χισάρ, από την πλευρά της Ασίας δηλαδή, υπάρχει και το Αναντολού Χισάρ αλλά αυτό δε μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τώρα μια και δεν έχει την ίδια αρχιτεκτονική.

Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει, είναι αν υπάρχουν ανάλογοι Λευκοί Πύργοι σπαρμένοι στην υπόλοιπη Τουρκία. Αν βρείτε, ενημερώστε με ε!

3 σχόλια:

abravanel είπε...

Οπως σίγουρα θα είδες στην Αυλώνα της Αλβανίας υπάρχει παρόμοιο κάστρο όπως ο ίδιος ο Εβλιγιά Τσελεμπή παρατήρησε.

Για την ιστορία του σαλονικιώτικου Λευκού Πύργου εδώ.

magica είπε...

Άρα πρέπει να ψάξουμε κάποια φωτογραφία του κάστρου της Αλβανίας για να το σιγουρέψουμε

(το κείμενο σου στο thess για το Λευκό Πύργο το έχω υπόψη μου)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το είχα προσέξει κι εγώ πριν από χρονια που είχα ταξιδέψει, αλλά αυτές τις οπτικές που δίνουν οι φωτογραφίες, δε τις θυμόμουν. Δε θυμόμουν καν πόσοι είναι.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha