Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Εφημερίς Εωσφόρος

Το τελευταίο διάστημα έχω βουτήξει ολίγον, σε αρχειακό υλικό της Ελλάδας. Κάπου εκεί χάνομαι όταν δε γράφω και ταυτόχρονα εκνευρίζομαι γιατί βλέπω φαρδιά πλατιά copyright, πάνω σε ψηφιακό υλικό ενός αιώνα, για την ψηφιοποίηση του οποίου έχουμε πληρώσει όλοι μας φυσικά.Τα πράγματα αποκτούν μια ιδιαίτερα αστεία όψη, όταν βλέπεις πως ξένες χώρες όπως η Αμερική για παράδειγμα, να προσφέρουν αρχειακό υλικό που αφορά τη χώρα μας ως public domain και να επιτρέπουν τη χρήση του από εμάς τους κοινούς θνητούς που δεν είχαμε γεννηθεί τότε.

Κάπως έτσι ανακάλυψα και τη σατυρική εφημερίδα με όνομα Εωσφόρος, να κυκλοφορεί προς ανάγνωση πριν από έναν αιώνα στην Χαλκίδα. Έψαξα να βρω περισσότερα στοιχεία αλλά δε κατάφερα να βρω και πολλά πράγματα. Όμως βρήκα και ένα ακόμα λογοτεχνικό περιοδικό με το ίδιο όνομα που κυκλοφορούσε στην Κέρκυρα από τις οικογένειες Blakeney και Κονεμένου.

Για να επιστρέψουμε όμως στον Εωσφόρο της Χαλκίδας, εκδότης του μοιάζει να είναι ο Κωνσταντίνος Μώρος και σύμφωνα με διάφορα στοιχεία από ιστοσελίδες της Εύβοιας [1] εξέδιξε την εφημερίδα αυτή για 30 περίπου χρόνια, μέχρι και το 1940 όπου σταμάτησε η κυκλοφορία της όπως φαίνεται.

Για το έργο του έχει εκδοθεί και ένα βιβλίο τα τελευταία χρόνια στη Χαλκίδα με τίτλο “Ο σατιρικός καθρέφτης της προ- πολεμικής Χαλκίδας” [2]. Δε το εντόπισα προς το παρόν σε κάποιο online βιβλιοπωλείο.

Θα βάλω μια άνω τελεία κάπου εδώ (για να θυμηθώ κάποια στιγμή να αναζητήσω περισσότερα στοιχεία για την εφημερίδα αυτή), με τον τίτλο του φύλου 176 που έτυχε να διαβάσω και έχει ως ημερομηνία την 13η Μαρτίου του 1916:

“Χαιρετισμοί του Σατανά για της Ελλάδας τα δεινά”

Υ.Γ. Δώστε τα αρχεία στο λαό, μέχρι τότε θα τα κλέβουμε δίχως τύψεις και ενδοιασμούς. Και θα χάνετε και τις αναφορές που σε άλλη περίπτωση θα προσθέταμε.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και μόλις έψαχνα πληροφορίες για να βρω τι είναι αυτό εδώ που ανέβασε μια φίλη: https://goo.gl/tWE3pH

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha