Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Παλιά Θεσσαλονίκη

Έχω μια μανία με τις παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, αυτό είναι γνωστό μάλλον. Τη συγκεκριμένη δεν την είχα ξαναδεί και τη βρήκα στις φωτογραφίες που έχει ανεβάσει η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στο Flickr.Μπορείτε να τη δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση εδώ και φυσικά να με βοηθήσετε στον εντοπισμό των δρόμων αυτών στην σημερινή Θεσσαλονίκη. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί μεταξύ 1910 και 1915.

25 σχόλια:

asynadak είπε...

Δεξιά στην μέση φαίνεται η Ροτόντα, οπότε ο δρόμος που βρίσκεται μπροστά μάλλον είναι η Δημητρίου Γούναρη ή τουλάχιστον μία εκδοχή της Γούναρη το 1910-1915!

dimhap είπε...

και γω τη Ροτόντα είδα αλλά και πάλι ποιος μπορεί να πει με σιγουριά..
συμφωνώ με τον asynadak κάπου εκεί θαναι..
μ’αρέσει η αγάπη σου για αυτές τις φωτογραφίες
είναι πολύ ενδιαφέρον
Θεσσαλονίκη.

Argos είπε...

Αν δεν κάνω λάθος είνσαι η πλευρά των Πανεπιστημίων γιατί βλ΄πεω και νεκροταφεία στην περιοχή. Θα έλεγα μάλλον Έκθεση – Πανεπιστήμια

ΤΖΩΤΖΙΟΥ είπε...

Εντάξει, πού πάω να μιλήσω ο άσχετος; Αλλά ας κάνω μια προσπάθεια. Όπως βλέπουμε τη φωτογραφία, μήπως στα δεξιά και ακόμα πιο πίσω βρίσκεται τώρα το ΑΠΘ;
Συγχωρέστε τον φτωχό χαμουτζή που το παίζει έξυπνος :)

τέλσον είπε...

έχω την αίσθηση πως η φωτογραφία είναι τραβηγμένη πάνω από το Λευκό Πύργο και κοιτάει βόρεια. Ο δρόμος που περνάει μπροστά από το σημείο που τραβήχτηκε η φωτογραφία πιθανόν να είναι η Νίκης… πω πω! σόκ, η θεσσαλονίκη χωρίς αυτοκίνητα!

magica είπε...

σαν το κυνήγι του μυστικού θησαυρού μοιάζει
:)

Βλαδίμηρος είπε...

Κι εμένα μου φαίνεται σαν να είναι τραβηγμένη από Λευκό Πύργο μεριά (τότε που είχε τείχη γύρω του και όχι τα ορρέααα σημερινά κατασκευάσματα). Ίσως η χάραξη του διαγώνιου δρόμου να είναι η σημερινή Δεσπεραί (ίσως και η Αγγελάκη), εκεί που υπήρχε το πονηρό Βαρδάρι της εποχής.

geraki είπε...

Είναι το εβραϊκό νεκροταφείο που ξηλώθηκε στην κατοχή και στην θέση του έγινε το ΑΠΘ.

aris είπε...

Ο φίλος που ανέφερε το Λευκό Πύργο μάλλον πέφτει πιο κοντά. Σίγουρα, όμως, δεν είναι τραβηγμένη πάνω από το Λευκό Πύργο. Αν η Ροτόντα είναι αυτό που φαίνεται στα δεξιά, δείχνει αρκετά μακριά για να έχει τραβηχτεί από το σημερινό ΑΠΘ, τα τότε εβραϊκά νεκροταφεία.

aris είπε...

Από την άλλη, κάτω κάτω γράφει ”πανοραμική θέα της Θεσσαλονίκης” και από πού αλλού μπορούσε το 1915 να δει κανείς πανοραμικά την πόλη τόσο κοντά στη θάλασσα;

αλήτης είπε...

Τώρα ανακάλυψα magica την αγάπη σου για παλιά Θεσσαλονίκη!

Είναι κάτι με το οποίο έχω ασχοληθεί και σκοπεύω να ασχοληθώ ακόμη περισσότερο από του χρόνου που θα έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω αν έχεις ψηφιακές συλλογές φωτογραφίες (drop me an email if you want).

Η απάντηση στην ερώτησή σου είναι:
Η φωτό έχει τραβηχτεί από το κτίριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας που βρισκόταν στη παραλία στη διασταύρωση Βασιλέως Γεωργίου με Δεσπερέ (σημερινή Μεγ.Αλεξάνδρου με Μανώλη Ανδρόνικου). Η φωτό κοιτάει προς το βορά (όπως σωστά ειπώθηκε προς τη Ροτόντα στα δεξιά) με κατεύθυνση τη σημερινή Αγγελάκη. Τα χαμόσπιτα που φαίνονται μπροστά στην διασταύρωση εξυπηρετούσαν το νεκροταφείο, το οποίο είναι το σημερινό πάρκο της ΧΑΝΘ.

Σου στέλνω την ακριβή τοποθεσία που βρισκόταν η παλαιά ηλεκτρική εταιρεία

magica είπε...

@αλήτης thanks. Ναι έχω κάποιες φωτογραφίες τις οποίες συλλέγω τα τελευταία χρόνια

abravanel είπε...

Δεν είναι τα εβραϊκά νεκροταφεία γιατί αυτά ήταν πιο βόρεια και δεκάδες φορές το μέγεθος αυτών, (350.000 τ.μ. και ίσως και περισσότερο).

Πιθανότατα είναι τα πρώτα τουρκικά που δημιουργήθηκαν μετά την κατάκτηση της από τους τούρκους αλλά μπορεί και να σχετίζονται με ένα τόπο ταφής που είχε δημιουργηθεί ανατολικά του Λ.Πύργου.

magica είπε...

@abravanel ένα από τα πράγματα που αναζητώ επίσης είναι οι περιοχές όπου είχε τουρκικα νεκροταφεία στη Θεσσαλονίκη

Evanghelos είπε...

Ο “αλήτης” έχει δίκαιο. Ειδικότερα: Η οδός που ανηφορίζει προς τη Ροτόντα είναι η Δεσπερέ (παράλληλη της Αγγελάκη), η οποία με τη σύγχρονη ρυμοτομία είναι βραχύτερη, αλλά πριν διαμορφωθεί η πλατεία ΧΑΝΘ έφτανε μέχρι τη σημερινή Βασ. Γεωργίου (η γωνία φαίνεται στη φωτογραφία). Το νεκροταφείο στα αριστερά είναι ένα μικρό μουσουλμανικό κοιμητήριο, που πράγματι υπήρχε στο χώρο του πάρκου, έφτανε όμως ανατολικότερα από όσο φτάνει σήμερα το πάρκο. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τα υπόλοιπα διότι έχει αλλάξει εντελώς η ρυμοτομία, μόλις το 1959, όταν διαμορφώθηκε η πλατεία ΧΑΝΘ και η Αγγελάκη, δρόμοι που δεν υπήρχαν. Η φωτογραφία που βρήκες έχει κυκλοφορήσει ως έγχρωμη καρτποστάλ και έχει δημοσιευτεί μερικές φορές.

Evanghelos είπε...

Για τη Magica και τα μουσουλμανικά (όχι κατ’ ανάγκη τουρκικά) νεκροταφεία: (1) Στα δυτικά της πόλης. Του Μεβλεβή Χανέ, στο ύψος Αγίου Δημητρίου και Λαγκαδά. (2) Βόρεια της πόλης. Εξω από το Επταπύργιο. (3) Ανατολικά. Στο χώρο της σημερινής ΔΕΘ, όπου και το βασικό κοιμητήριο. Επίσης, ένα μικρότερο – αυτό που εικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία (πάρκο ΧΑΝΘ). (4) Μέσα στην πόλη, επίσης, αναφέρονται τρία μικρά -και παλιά- κοιμητήρια, κυρίως στην Άνω Πόλη. Ταφές εντός της πόλεως γίνονταν μέχρι το 1870 περίπου, οπότε και απαγορεύτηκαν, αλλά οι απαγορεύσεις δεν τηρούνταν με θρησκευτική ευλάβεια στην οθωμανική αυτοκρατορία. Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών τα μουσουλμανικά κοιμητήρια υπήχθησαν στην ανταλλάξιμη περιουσία και έγιναν οικόπεδα. Αν μουσουλμάνος πεθάνει, έκτοτε, στη Θεσσαλονίκη, η σωρός του μεταφέρεται για ταφή στη Θράκη.

Marios είπε...

Νομίζω ότι η photo είναι τραβηγμένη απο το σημερινό αμφιθέατρο του Φυσικού τμήματος του ΑΠΘ. Συμφωνώ με τον φίλο Argos που πιο πανω διακρίνει τα νεκροταφεία κι έχει δικιο. Είναι τα νεκροταφεία στην Ευαγγελίστρια. Οπότε ο δρόμος που βλέπουμε να ανεβαίνει είναι ο κάθετος δρόμος στην Αγ Δημητρίου προς νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος και κάστρα.
Ο προσανατολισμος είναι βόρεια γιατι στο βαθος η κορυφογραμή είναι το γιεντι κουλέ το κομμάτι των κάστρων που κατεβάινει στις σημερινές Συκιές, στο ενα απο τα ζαμια που σημερα είναι είναι η εκκλησία των συκεών και ο ΟΤΕ (χαχαχα).

Αν ήταν τραβηγμένη απο τον λευκό πύργο θα φαινόταν η θάλασσα.
Δεν ξέρω αν τα έχετε δει εγω όμως τα επισυνάπτω παρακάτω … άλλα site με παλιές photo της θεσσαλονίκης.

http://picasaweb.google.gr/giannis63/PhotosOfOldThessaloniki?feat=directlink#5413939174922186578

http://www.britishpathe.com/record.php?id=80610

http://www.britishpathe.com/record.php?id=49263

Θεμης είπε...

Πράγματι η φωτογραφία πρέπει να είναι τραβηγμένη δίπλα απο το Λευκο Πύργο πριν κάνει την φυσική καμπύλη η ακτογραμμή. Δεξιά της φωτογραφίας πρέπει να είναι η περιοχή της έκθεσης και απο πάνω των πανεπιστημίων!!

Καραφύλλη είπε...

Λίγο καθυστερημένα!!!! Τα συνεχόμενα κτίρια αριστερά είναι σίγουρα η Εθνικής Αμύνης. Υπάρχουν πολλές φωτο με αυτά τα κτίρια από κοντά και στο βάθος η Ροτόντα, άρα κάπου Αγγελάκη είναι ο φαρδύς δρόμος

Ανώνυμος είπε...

οντως στο βάθος φαίνεται η Ροτόντα και ο μιναρές της.
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το ύψος του σημερινού Βυζαντινού Μουσείου ή από το ύψος το πάρκου που είναι αμέσως μετά. Στα δεξιά της εικόνας φαίνεται τμήμα του κτιρίου του Γ Σώματος Στρατού (το διώροφο με τα 8 παράθυρα στα δεξιά της εικόνας).
Επίσης στο βάθος αριστερά (πίσω από το κυπαρίσι) φαίνονται τα κτίρια της πρώην λεωφόρου Χαμιντιέ (πρώην Βασιλίσσης Σοφίας) και σήμερα Εθνικής Αμύνης. Αρκετά από αυτά υπήρχαν μέχρι τον σεισμό το 1978.
Οσο για μουσουλμανικά νεκροταφεία σίγουρα υπήρχαν έξω από τα τείχη και έξω από το Επταπύργιο. Μάλλον στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται ο δρόμος που συνδέει το Επταπύργιο με την Νεάπολη, βόρεια του Επταπυργίου.
Απελλής

Ανώνυμος είπε...

και το link για το μουσουλμανικό νεκροταφείο που αναφέρθηκε πιο πάνω
http://img.postcardcircuit.com/sites/default/files/karamitsos-auctions-greece-general-auction-418-jan-14-2012/picture-postcards-thessaloniki-salonica-08081.jpg
Απελλής

Ανώνυμος είπε...

Η λύση του μυστηρίου εδώ
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.476097125751647.127858.100000540928313&type=1&l=b3fd56e557
Η απάντηση στο ερώτημά σου.
Τελικά η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από το ύψος της παλιας ηλεκτρικής εταιρίας ή από το ύψος του καινούργιου Δημαρχείου.
Απελλής

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Angelo Konstas είπε...

Άποψη της νέας ανατολικής συνοικίας από το σημείο του σημερινού νέου Δημαρχείου (δεξιά, στη θέση του μονώροφου κτίσματος). Η οδός Δεσπεραί, κατερχόμενη από το Σιντριβάνι στη σημερινή πλατεία ΧΑΝΘ, συνεχίζει (ως «Μανόλη Ανδρόνικου» σήμερα) μέχρι τη διασταύρωσή της (σε πρώτο πλάνο) με την Βασιλέως Γεωργίου που έρχεται παραλιακά από τον Λευκό Πύργο. Από αυτό το σημείο (από τα ξύλινα σπίτια του «Συστήματος Προσκόπων») ξεκινούσε η Λεωφόρος των Εξοχών (Yalilar). Αριστερά, φαίνονται τα μεγάλα «σουλτανικά» κτίσματα, στο κέντρο η νέα συνοικία και δεξιά η Ροτόντα. Διάσπαρτοι μουσουλμανικοί τάφοι σε όλη την μεταξύ των κτιρίων περιοχή και, σε πρώτο πλάνο, τα λιμνάζοντα νερά του διαβολορέματος (Seytan Deresi).

Μαρία Ζουρνά είπε...

Η φωτογραφία αυτή χρησιμοποιήθηκε στο εξώφυλλο του επετειακού τόμου που εξέδωσε ο Αγγελιοφόρος (συγγραφέας Πάνος Θεοδωρίδης)στις 9-12-2012, χωρίς να αναφέρεται η πηγή. Υπάρχει και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha